HVAD ER REIKI?

Reiki er en praksis, der stammer fra det land, hvor solen står op. Den har til formål at forbedre den mentale og fysiske tilstand hos den person, der nyder godt af den. Ligesom de fleste andre komplementærmedicinske metoder er Reiki i centrum for diskussionen og bliver enten fuldstændig bekræftet og forsvaret af sine tilhængere eller tværtimod fuldstændig kritiseret og endog kaldt en kult af sine skeptikere. Hos Mysingingbowl hævder vi ikke at være Reiki-professionelle, og vi søger ikke at sælge kurser eller bøger, som det ofte er tilfældet på mange websteder, der taler for dens fordele og fordele. I denne artikel vil jeg blot beskrive, hvad Reiki er, og afsløre mine egne følelser efter en Reiki-session, som jeg havde mulighed for at deltage i. Før alt dette lad os tale lidt om oprindelsen og skabelsen af Reiki, som vi kender det i dag. 

Definitionen og oprindelsen af Reiki

Som forklaret er Reiki en praksis, der stammer direkte fra Japan. Selve navnet er en kombination af 2 kanji-ord, der betyder: “Universel” (Rei) og “Energi” (Ki). For at sige det enkelt (bare for at give dig en advarsel, vi kommer til at “sige det enkelt” flere gange i denne artikel) handler det om denne universelle energi, som er overalt omkring os, men også inde i ethvert levende væsen. Reiki er simpelthen den handling at overføre denne energi gennem en person (udøveren). De fungerer som en mellemmand mellem den universelle energi og patienten. Det er en slags kanal, som gør det muligt at opfange den universelle energi og derefter overføre den via en meget specifik proces.

Reiki’s oprindelse er ofte omdiskuteret, og det er sjældent, at man kan finde den samme forklaring i de tilgængelige kilder. Nogle hævder, at Reiki allerede blev brugt i antikken (selvfølgelig under et andet navn), men den mest almindelige forklaring på dens oprindelse er følgende:

Mikao Usui, født i 1865 i Gifu (Japan), studerede medicin og psykologi. Han levede et travlt liv, hvor han arbejdede i flere forskellige erhverv (forretningsmand, journalist, arbejder, men også, takket være sin kampsportstræning, som borgmester i Tokyo’s livvagt). I 1914, i en alder af 49 år, tog hans liv en drastisk drejning, og han vendte sig mod religionen og blev buddhistisk munk. Otte år senere fik han under en religiøs retræte på Mount Kurama i Kyoto pludselig et syn, hvor han fik åbenbaret al Reiki-læren. Efter denne religiøse oplevelse grundlagde han det første Reiki-healingscenter og delte sin viden med sine tilhængere indtil sin død i 1926.

Afvikling af en Reiki-session

Lad os gøre det klart, at der er lige så mange forskellige former for Reiki, som der er udøvere. Reiki er ikke en fast disciplin, der er bundet af strenge regler, selv om den overvåges af stadig mere seriøse organisationer. Den udvikler sig og er lige så kompleks som den energi, den bruger.  Nogle former for Reiki kommer naturligvis lidt oftere tilbage og er mere populære end andre: det er tilfældet med Reiki Usui.

Reiki-sessioner forbindes ofte med klassiske massagesessioner, men det ville være alt for forenklet at beskrive Reiki som sådan. Reiki bruges ofte på mennesker med helbredsproblemer. Lige fra simpel angina til depression og nogle gange endda til mere alvorlige og svære sygdomme. Det er derfor hensigtsmæssigt i begyndelsen af en session at betro sig til sin terapeut. De skal være klar over din tilstand, så de kan behandle dig på den mest hensigtsmæssige måde.

Forvis også tanken om, at du er nødt til at klæde dig af under din session. Reiki udføres helt påklædt og kan endda nogle gange praktiseres på afstand, online! Nej, det er ikke en joke, nogle udøvere tilbyder faktisk fjernsessioner. 

Det er meget enkelt, hvordan behandlingen foregår: Specialisten placerer sine hænder over eller på bestemte områder fra hovedet til fødderne (der er i alt 20 steder) i 2-4 minutter. I dette tidsrum fungerer behandleren som mellemmand mellem den universelle energi og patientens krop. Under ingen omstændigheder er specialistens personlige energi involveret i energioverførslen. Når behandleren mærker, at energien varierer og blødgøres, går han videre til at behandle et andet område. Generelt varer en Reiki-session mellem 30 og 90 minutter.

Fordelene ved Reiki

Reiki virker direkte på din livskraft. Denne livskraft kaldes nogle gange “KI” eller “PRANA” alt efter religion og oprindelse, og den er fælles for alle levende væsener. Når en person har sundhedsproblemer, resulterer det i en forstyrret livsenergi, der cirkulerer uordnet i vores krop. Reiki har til formål at genoprette denne vitale energi.

Reiki fremmer afslapning, men hjælper også kroppens naturlige helingsproces. Det er også vigtigt at nævne, at Reiki kan have en yderst positiv indvirkning på sindet, men også på ånden hos dem, der nyder godt af det.

Reiki bruges til at behandle alle former for sygdomme. Der findes mange vidnesbyrd på internettet om mennesker, der synger Reiki’s ros for at helbrede sygdomme, som de havde mistet håbet om at behandle. Som følge heraf er det nogle gange kompliceret at finde ud af, hvad der er sandt eller ej. 

En undersøgelse fra 2015 viste fordelene ved Reiki på fjernadgang for mennesker, der kæmper mod kræft. Der blev rapporteret om et fald i smerte, angst og træthed hos patienterne. Så der er bestemt ikke blevet påvist en mirakuløs helbredelse, men resultaterne er stadig til stede! 

Selv om de medicinske resultater stadig kan diskuteres, er der under alle omstændigheder ikke længere nogen tvivl om, at Reiki har mentale og psykologiske fordele for patienten. Vi ved også, at sindet og den fysiske sundhed generelt hænger sammen. For os er Reiki derfor en interessant supplerende medicin, som stadig har en lys fremtid foran sig. 

Min personlige erfaring

Jeg var nysgerrig på denne praksis, så jeg tog ned til et center, der tilbød denne form for service, for at få yderligere oplysninger og mest (jeg sværger) for at skrive denne artikel. Indrømmet, jeg havde ingen særlige sundhedsproblemer, og jeg tog derhen med et mål om bare at opdage og slappe af.

Så jeg mødtes med min behandler og forklarede hende min proces. Hun var ekstremt venlig og vidste præcis, hvordan hun skulle sætte mig i ro og forklarede mig, at hun var klar til at starte sessionen. Jeg lagde mig ned, hun dækkede mine øjne med en klud, og jeg følte, at hun lagde sine hænder på mit hoved. Hun masserede mig ikke, men lagde bare forsigtigt sine hænder på mit hoved i et par minutter. Følelsen var ganske behagelig, og jeg lod mig nøje med det. Jeg tænkte ikke på noget bestemt og forsøgte at lade mig tage imod oplevelsen så meget som muligt.

Et øjeblik efter lagde hun sine hænder på mit bryst og et par minutter senere på mine lår. Sessionen varede i alt 60 minutter. 60 minutter med afslapning, hvor jeg ikke tænkte på noget som helst. Jeg ønskede at lade mig helt og holdent transportere af min behandler og af den Reiki, hun brugte på mig.

Under sessionen mærkede jeg ikke nogen særlig effekt, hun forklarede mig, at det er normalt, og at Reiki, for at være fuldt effektiv, foregår over flere sessioner. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke kom helt uforandret ud af denne oplevelse. Da jeg forlod sessionen, følte jeg mig faktisk lidt desorienteret, som om jeg svævede over jorden. Fornemmelsen lignede den, som jeg følte efter intensiv brug af en tibetansk syngeskål under en meditationssession. Jeg spurgte mig selv på vej hjem: “Er Reiki virkelig effektivt, eller er det bare det faktum, at jeg lod mig selv gå helt fri i en time, der har forårsaget denne effekt?” Personligt tror jeg, at Reiki kunne have været mere effektivt, hvis jeg havde haft en form for helbredsproblem, som kunne have begrundet sessionen. Jeg er også overbevist om, at Reiki kan have en fantastisk effekt på mennesker, der virkelig har brug for det. En ting er i hvert fald sikkert, jeg er klar til at prøve det igen.

Forholdsregler

Først og fremmest skal det bemærkes, at vi ikke kan gøre Reiki til vores profession, faktisk er professionen ikke reguleret, og alle kan betragte sig selv som udøvere, så snart man har gennemført et passende (betalt) kursus. Pas på charlataner og andre smidige talere, der vil tjene penge på denne praksis. Den bedste måde at finde en specialist på er stadig gennem mund til mund- og feedback.

Hvis du er skeptisk over for Reikis effektivitet, så tøv ikke med at drøfte det med din behandler. De vil med glæde vejlede dig og lære dig om disciplinen. Under alle omstændigheder er Reiki ikke farligt for din krop. I bedste fald vil du forlade din session rolig og afslappet fra dine lidelser. I værste fald går du bare mere afslappet derfra. Det er i det mindste værd at prøve, ikke sandt? 

Endelig er det vigtigt at huske på, at Reiki kan bruges som komplementær medicin og ikke som alternativ medicin. Du må ikke opgive din oprindelige behandling fra din læge for at erstatte den med et par Reiki-sessioner.

En tanke om “HVAD ER REIKI?

Skriv et svar