Hvordan får man en tibetansk skål til at synge godt?

miniature article blog

Har du lige anskaffet dig din første syngeskål og undrer dig over, hvordan du bruger den til sit fulde potentiale? At få en tibetansk skål til at “synge” for første gang kan vise sig at være kompliceret, men med lidt øvelse og ved at gøre det til en vane vil du opdage, at det ikke er umuligt, og at det kan være både sjovt og givende.

En lille smule teori

En syngeskål betragtes som et musikinstrument på samme måde som en gong eller endog bækkener. Ud fra et fysisk synspunkt taler vi om “Stick-Slip”-fænomenet. Det er et spørgsmål om friktion mellem to genstande for at frembringe en vibration, der vil variere alt efter udførelsen. Din syngeskål fungerer på samme måde som en violin: Vibrationerne mellem buen og violinen er ikke så forskellige fra dem, der opstår med staven på din skål. Vibrationerne vil derefter resonere inde i skålen og frigive syngeskålens karakteristiske lyde. 

Valg af den rigtige stokken til din skål

Stokken (eller køllen) er det første element, du skal tage hensyn til, hvis du vil have din skål til at “synge” korrekt. Der findes normalt to typer: den ene er lavet af træ, den anden er omviklet med filt eller læder. Kølleens størrelse kan også variere afhængigt af skålens størrelse. En lille hammer vil nemlig have svært ved at modstå de vibrationer, der udsendes af en stor skål. Husk derfor, at der til hver skål hører en passende køller. 

  • Tømrerkølle : Anbefales til små syngeskåle (med en diameter på mindre end 11 cm). Træhammeren bruges til at frembringe skarpe lyde fra din skål. Træ er et materiale, der hjælper med at frigøre alle din syngeskåls frekvenser. Lyden vil derfor være mere “rå”, og som helhed vil tonerne være højere end med en læderhammer.
  • Læder- (eller filt-) køller : Den mest almindeligt anvendte type køller. Generelt er den ene ende af træ og den anden beklædt med læder eller filt. Denne køller kan bruges til alle slags sangskåle, uanset størrelse. Den producerede lyd er dybere og mere “dæmpet”. Normalt er det denne slags lyd, der er mest efterspurgt under meditationssessioner.

Skålens position

Først og fremmest skal du indtage en behagelig stilling. Uanset om det er stående, siddende eller liggende, er det vigtigste, at du har det behageligt. Ret ryggen og rygsøjlen op og åbn derefter brystkassen. Slap af, og tag et par sekunder til at trække vejret dybt. Placer derefter skålen i venstre håndflade (hvis du er højrehåndet), mens du passer på ikke at dække din syngeskål med fingrene. Vibrationerne og lydene vil bevæge sig gennem siderne af din skål, og hvis dine fingre blokerer disse vibrationer, vil der ikke komme nogen lyd ud.

Hold køllen i højre hånd mellem tommelfinger og pegefinger, som om du holdt en kuglepen. Sørg for, at dit greb er fast nok, samtidig med at du bevarer fleksibilitet i din hånd og dit håndled. Du må ikke spænde op! Brugen af en syngeskål er dedikeret til afslapning, velvære og meditation, så din holdning skal være i synkronisering med genstanden. 

Du er nu klar til at nyde lyden af din skål. Der anvendes to meget forskellige metoder til at frembringe lyde med en syngeskål, og vi vil se nærmere på hver af disse metoder.

Den slående metode

Den slående metode er nok den mest intuitive måde at bruge en syngeskål på. Ved hjælp af din hammer skal du bare slå let på ydersiden af din skål på samme måde som en gong eller en klokke. Lad din køller blive båret af sin egen vægt under din bevægelse, lad være med at slå bevidst på den. Kølle skal ramme skålen på den mest parallelle måde som muligt. Den lyd, der produceres, vil være klar og præcis, og vibrationerne vil forsvinde hurtigt eller langsomt, afhængigt af din skål. 

Den slående metode bruges ofte til at indlede en meditationssession. Det er en invitation til afslapning og indre refleksion. Din krop vil let absorbere denne lyd og instinktivt forberede sig på at gå videre.

Gnidningsmetoden

Hvis du ønsker at anskaffe dig en syngeskål, vil du helt sikkert bruge den på denne måde. Denne metode er mere kompliceret, men giver dig mulighed for at udnytte din skåls fulde potentiale.

Først og fremmest skal vi give det, vi kalder “momentum”. Dette består i at slå forsigtigt på din skål med din køller. Det skal være et let og kort slag, og hensigten er blot at “oplade” din skål. Så snart lyden giver genlyd, gnider du skålens yderside med din køller. Dine bevægelser skal være ensartede og regelmæssige, men det må ikke gå for hurtigt! Det vil være nytteløst, og du vil ikke opnå nogen resultater. Hvis du helt har mistet lyden, skal du ikke bekymre dig og bare starte forfra, det er normalt i begyndelsen, og jo mere du bruger din skål, jo mere vil du vænne dig til at holde tonen og spille med den.

Under hele bevægelsen skal køllen holdes lodret. Husk også på, at det ikke er håndleddet, der starter køllens bevægelse, men faktisk hele armen.

Rotationshastigheden måles ud fra din følelse – lad dig rive med af lyden af din skål. Skynd op, sænk farten, hold din køller fast eller løst, varier køllens hældning i forhold til din skål.

Jo mere du gnider din køller på den øverste side af din kugle, jo mere præcis og højlydt bliver den lyd, du frembringer. Hvis du derimod ønsker at frembringe dybe og dybe lyde, er det bedre at gnide køllen mere mod den centrale del af din sangskål. Når du først får styr på det, vil du være i stand til at frembringe en lang række forskellige lyde med din skål. Når den er for kraftig, vil du mærke, at din køller begynder at vibrere og automatisk løfter sig væk fra skålens overflade, dette er din skåls mætningspunkt. Det er forskelligt for hver skål, og det vil være op til dig at lege med denne grænse under dine syngeskålssessioner.

At gå videre

At få en skål til at “synge” er en kunst, som kræver tålmodighed og koncentration. Når du først får styr på det, vil du være i stand til at frembringe et stort udvalg af lyde ved hjælp af denne unikke skål. Du kan også bruge flere forskellige skåle for at skabe harmoni og skabe en beroligende atmosfære, der er god til afslapning og meditation. Fyld din skål ¾ med vand, vibrationerne vil ikke vare så længe, men de vil være mærkbare for det blotte øje, og det kan være meget afslappende at se disse hypnotiserende former arbejde med den frekvens, der produceres af din skål.

Glem ikke, at syngeskålen er et instrument, der giver dig mulighed for at fokusere på dig selv, at meditere og endda nogle gange give slip. Der er ingen bedre måde at bruge en tibetansk skål på. Du vil føle forbindelsen mellem dig selv og din skål, lege med den lyd, der produceres, og lade dig rive med af dens fascinerende lyde. 

En tanke om “Hvordan får man en tibetansk skål til at synge godt?

  1. Pingback: BOLS TIBETAINS : 5 bienfaits pour le corps et l'esprit

Skriv et svar