Komplet guide til Krystalsyngeskåle

I den store verden af syngeskåle ser vi normalt to skoler: Tibetanske skåle og krystalskåle. Men jeg er faktisk ikke her for at sammenligne disse to typer af skåle eller for at erklære, hvilken der er bedst at have derhjemme. Igennem hele denne artikel vil jeg forsøge at besvare spørgsmål, som du har stillet om krystalskåle. Er de virkelig effektive? Hvad er deres virkninger på den menneskelige krop? Hvordan bruger jeg dem? Når du har læst denne artikel, vil disse skåle ikke længere have nogen hemmeligheder.

Oprindelsen af krystal syngeskåle

Krystal syngeskåle er, i modsætning til deres tibetanske modstykker, en meget ny opfindelse. Mens produktionen af tibetanske skåle går flere tusinde år tilbage i tiden, tog det indtil 1980’erne at opdage krystalskålenes utrolige virkning på menneskekroppen. I modsætning til de tibetanske skåles oprindelse er krystalskålenes oprindelse langt mindre drømmende eller spirituel. Krystalskåle blev oprindeligt brugt i IT-sektoren til fremstilling af visse komponenter. Krystalskåle blev derefter brugt som smeltedigler (en type produktionsform) til at fremstille computerchips af ren silica. Disse chips er stadig i brug i dag, og der er en stor sandsynlighed for, at du har en i din computer eller smartphone. Da de kun blev brugt på grund af deres varmebestandige egenskaber på fabrikkerne, viste det sig, at disse digler også havde utrolige akustiske egenskaber. 

En lille anekdote: Da en medarbejder ryddede nogle digler op og smed dem ud, opdagede han, at disse skåle kunne have en helt anden anvendelse. Charmeret af lyden blev ideen om krystal syngeskåle født. 

I dag er it-industrien stadig en af de største producenter og brugere af krystalskåle. I virkeligheden udgør brugen af dem som musikinstrument kun en lille del af det samlede salg af krystalskåle på verdensplan. Denne tendens er imidlertid ved at vende, da brugen af krystalskåle på grund af deres gavnlige virkninger på kroppen bliver stadig mere populær, og der gennemføres stadig flere undersøgelser, der viser deres effektivitet.

Fremstillingsproces

Krystalskåle er fremstillet af silica. Siliciumdioxid (SiO₂) er det mest almindelige grundstof i jordskorpen, så det er ikke så sjældent eller værdifuldt. Vi kan finde det i naturen i krystalform (kvarts), men også som sand. Silica-sand dannes naturligt efter erosion af kvartskrystaller ved vind eller regn. Det er hovedsageligt i denne tilstand, at det vil blive brugt til at lave krystalskåle.

Først indsamles dette sand, og urenhederne filtreres fra for at opnå mere end 99,9 % rent silica-sand. Derefter opvarmes det til over 4000°c og hældes i forme, der også fungerer som centrifuger. Form, størrelse, tykkelse og skålens diameter bestemmes i denne fase og giver skålen sin egen vibrationsfrekvens.

Der anvendes også andre processer for at tilføje farve eller give skålen et “matteret” udseende, hvilket forklarer det store udvalg, når du skal vælge din krystal syngeskål. 

Som du har set, er fremstillingen af en krystalskål helt anderledes end fremstillingen af en tibetansk syngeskål. Den er langt mere industriel og fremstillingsmetoden giver bedre akustiske resultater. Til minde om, at lyden af en tibetansk skål først viser sig, efter at den er blevet fremstillet. Nogle gange har nogle skåle fejl eller er for beskadigede, hvilket betyder, at de ikke kan bruges til meditation. Krystalskålens fremstillingsproces begrænser helt denne form for risiko og betyder, at det også er muligt at skabe en skræddersyet skål med de ønskede lydkvaliteter.

Virkninger på det menneskelige legeme

“Hvordan påvirker disse lydbølger vores krop? Er der en reel fordel ved at foretrække den ene type skål frem for den anden? Hvordan kan en simpel syngeskål hjælpe mig med at få det bedre?” 

Du må have stillet dig selv den slags spørgsmål mindst én gang i dit liv, hvis du er interesseret i syngeskåle, og bemærk venligst, at du ikke er den eneste. 

I 1999 udgav læge Mitchell Gaynor, en anerkendt onkolog fra Manhattan, en bog med titlen “The Healing Power of Sounds” (Lydenes helbredende kraft). Han forklarer i sin bog, at han brugte sangskåle i nogle af sine patienters behandlinger. Resultaterne er overbevisende, og han fandt ud af, at patienternes forbedrings- og helbredelsesrate er meget højere end hos patienter, der modtog standardbehandling. 

Det er stadig svært i dag at få præcise analyser og data om syngeskålens indvirkning på vores helbred. Men antallet af vidnesbyrd fra folk, der siger, at de har fået det bedre i sig selv efter at have brugt en klangskål, er betydeligt. Forholdet mellem sind og krop har altid været et kontroversielt emne, og det er nogle gange svært at bevise, at en velafrundet ånd kan føre til en forbedring af vores fysiske tilstand.

Hvordan kan lyden fra en syngeskål påvirke vores krop?

Silicium er naturligt til stede i vores kroppe (der er ca. 7 g i den “gennemsnitlige” menneskelige krop). Derfor har brugen af en krystalskål (der består af mere end 99,9 % silica) en så umiddelbar virkning på vores krop. Det er en fornemmelse, der mærkes, så snart de første toner fra en syngeskål begynder at resonere. Det er ikke kun vores ører, der opfatter frekvensen, men hele vores krop. Denne fornemmelse kan forklares ved hjælp af vibrationsloven. 

“Alt i livet er energi og vibrationer” A. Einstein

Hele vores krop er udsat for vibrationer. Lige nu, mens jeg skriver denne artikel, sender jeg en vibration til min hjerne, som fortæller den, at den skal bevæge mine fingre på den måde, jeg ønsker. De vibrationer, der produceres af syngeskåle, har den samme virkning på vores krop, bortset fra at vores krop i dette særlige tilfælde er modelleret efter vibrationer, der allerede findes i naturen. Dette giver os mulighed for at være mere synkroniseret med alt omkring os. Når vi får en krystalsyngeskåle, der for det meste består af silica, til at vibrere, vil det direkte påvirke cellerne i hele vores krop. 

En krystalskål er meget mindre “kompleks” end de klassiske tibetanske skåle og har en renere vibration end de klassiske tibetanske skåle. Den bølge, der produceres, vil trænge ind i vores krop og give os mulighed for at “genoprette balancen” i alle vores celler. 

Og hvor er sindet i alt dette?

Som du sikkert ved, er det ikke så let at skelne mellem krop og sind. Vores tanker, og dermed vores hjerne, fungerer udelukkende efter princippet om bølger, frekvenser og vibrationer. Mens vibrationer absorberes af vores sind, giver de os mulighed for at gøre status over vores tilstand.

Idéen om at lade kroppen gå helt og holdent, gør vores sind mere frit og vågent. Det giver os også mulighed for at indtage vores omgivelser med større klarhed, at føle dem og at kunne kommunikere bedre med dem. 

Når vi begynder en meditationssession med fordelene ved de vibrationer, der udsendes af en krystalskål, kan vores krop og sind harmonisere. Det er en invitation fra universet til at finde ro i hele vores væsen.

Noter produceret af en krystalskål og indflydelsen på vores chakraer

Du ved, at alle de parametre, der indgår i sammensætningen af en krystalskål, vil påvirke dens resonansfrekvens og dermed den tone, som den udsender. Blandt alle disse parametre er naturligvis størrelsen, diameteren, tykkelsen af siderne eller endog de elementer, der indgår i silicaformen.

I modsætning til klassiske tibetanske skåle er lyden fra en krystalskål meget mere “præcis” takket være dens renere og mere homogene sammensætning. Lyden, der løber gennem krystalskålen, kan bevæge sig jævnt uden at støde på en materialeændring. Dette gør det meget lettere at tildele en præcis tone til hver type skål.

I kategorien krystal-klingende skåle har vi 7 mulige toner, og de har alle en forskellig indflydelse på vores krop. 

Forholdet mellem lydfrekvens og chakraer

Vi ved, at hver tone svarer til en præcis frekvens. Det er standard i krystalskålens brugerverden at associere hver frekvens med de 7 chakraer i den menneskelige krop. Dette kan forbedre koncentrationen, når man bruger en skål ved at vide, hvor man skal placere sig.

7 chakras -blog post - syngeskale

Hvis du tildeler rodchakraet en “C”-tone og skruer den opad, vil det være lettere for dig at mærke dig selv. Du vil automatisk tildele hver tone til et af dine chakraer, og du vil kunne begynde at meditere hurtigere og mere effektivt. Vi tror gerne på, at sindet spiller en afgørende rolle i brugen af sangskåle, og hvis du har brug for at tildele en tone til hvert af dine chakraer for at kunne koncentrere dig, så synes vi, at dette er en god løsning.

Vi mener dog også, at det ikke er nødvendigt at tildele en tone til et enkelt chakra. Først og fremmest fordi vi ikke har noget historisk eller videnskabeligt bevis for at bevise denne sammenhæng, men også fordi det igen handler om personlige følelser. Brugen af en syngeskål er et spørgsmål, der kun vedrører dig og din spiritualitet. Du kan også meget vel have følelser med en klangskål, hvor andre mennesker ikke har det. Hver person er forskellig, og de følelser, der definerer os, er uendeligt komplekse. Begræns dig ikke til en tone for et af dine chakraer. Det vigtige (meget vigtigere end din skåls tone) er den måde, hvorpå din krop vil absorbere denne frekvens og bruge den som en åndelig guide på din rejse til refleksion og selvopofrelse. Lad dig bære af dine følelser, det er helt klart det bedste råd at give, mens du bruger en syngeskål. 

De forskellige typer af krystalsyngeskåle

I dag er udvalget af syngeskåle stadig større, og vi kan hurtigt fare vild i dette hav af valgmuligheder. Farverige, matterede, klare, med eller uden håndtag, det er svært at vide, hvor man skal begynde. Men er de virkelig så forskellige? Hvad er fordelene og ulemperne ved hver type skål? Er en af dem at foretrække frem for alle andre? For at hjælpe dig med at se lidt klarere, er her de forskellige kategorier af krystal sangskåle, der findes på markedet: 

Frosted bowls : Frosted crystal bowls are the most common on the crystal bowl market. Frosted bowls are generally the largest and heaviest. Their dimensions mean they produce very intense vibrations and the sounds emitted are generally very powerful. It is also the easiest kind of crystal bowl to make sing.

Frosted skåle : Frosted krystalskåle er de mest almindelige på markedet for krystalskåle. De matterede skåle er generelt de største og tungeste. Deres dimensioner betyder, at de producerer meget intense vibrationer, og de udsendte lyde er generelt meget kraftige. Det er også den nemmeste slags krystalskåle at få til at synge.

Farverige skåle : Farverige krystalskåle, som er den seneste nyhed på markedet, bliver der talt mere og mere om. Prisen (som regel højere) er begrundet i, at der indgår metal eller mere eller mindre ædelstene i deres sammensætning. Deres lyd er sammenlignelig med de klare krystalskåle, men de elementer, der indgår i skålens struktur, giver en mindre variation i den tone, der produceres.

Kalkskåle : Der fås et håndtag til alle slags skåle; matterede, klare og farverige. En skål med et håndtag styrer og kontrollerer perfekt den lyd, der udsendes af skålen. Det er også et stort aktiv, når man bruger sangskåle udendørs. Alt er beregnet under udformningen af skålen, så håndtaget ikke forstyrrer de vibrationer, der produceres af skålen. Disse skåle bruges meget sjældent til meditation, men deres evne til at styre lyden gør dem til et perfekt terapeutisk redskab.

Nu hvor du er ekspert i de forskellige typer af Krystal syngeskåle, kan vi gå videre til den del, der måske interesserer dig mest: Hvordan bruger jeg min syngeskål korrekt? 

Brug af en krystalskål

Så er du her – du har endelig taget springet, og du spekulerer på, hvordan du kan få fuldt udbytte af din skål. Der er ikke den store forskel på at få en tibetansk skål til at synge og en krystalskål til at synge, princippet er det samme: vi skaber en vibration takket være “Stick-Slip”-effekten, som forstærkes ved at gå gennem skålens sider og skabe en lydbølge.

Til krystalskåle foretrækker vi generelt at bruge en lidt større køller end dem, der bruges til klassiske tibetanske skåle. I lighed med dem, der bruges til gonger, giver de mulighed for en mere harmonisk og løsere bevægelse. 

Trin 1 : Sæt skålen på din O-ring (eller hold i håndtaget, hvis din skål har en) og placer dig bekvemt. Hold ryggen helt lige, og slap af i skuldrene for at få dine chakraer på linje med hinanden.

Trin 2 : Du kan nu starte din session ved at slå forsigtigt på din skål. Du skal ikke ramme den med vilje, men lade køllen falde med sin egen vægt som et pendul. Denne metode ligner lyden fra en klokke og betragtes generelt som en invitation til at meditere. Lad lyden resonere i rummet, og vent på, at vibrationerne langsomt forsvinder.

Trin 3 : Dette er helt sikkert det mest komplicerede trin, og det er på dette tidspunkt, at udtrykket “at få en skål til at synge” får sin fulde betydning. Tag din hammer på samme måde som en stor kuglepen og placer den på ca. ⅔ af skålens maksimale højde, mod siden. Vip forsigtigt og begynd at bevæge dig blødt rundt i skålen. Hold den vippet under hele bevægelsen. Husk også på, at det ikke kun er håndleddet, der bevæger sig, men hele din arm, fra skulder til hånd. Du bør begynde at høre en diskret frekvens komme fra din skål, og fra da af er det kun et spørgsmål om følelser og følelser. Du kan fremskynde dine bevægelser, ændre din kølles hældning og variere trykket på skålen for at frembringe den lyd, der passer bedst til dig.

Lad dig rive med af din skåls fortryllende lyde, og udnyt denne pause, så du kan fokusere på det, der er vigtigt. Skålen er blot et tilbehør, og det vigtigste er, hvordan du bruger den til at nå dit mål.

Forsigtig : Undgå at ændre rotationsretningen for ofte, mens du bruger din krystalskål. De bølger, der passerer gennem skålen, er kraftige, og hvis de støder sammen, kan din skål gå i stykker. Vent, indtil din skål er helt “afladet”, før du ændrer rotationsretningen.

Konklusion

Krystalskåle er ægte terapeutiske redskaber og bruges lige så meget i sonoterapi som i lithoterapi. Deres fordele er anerkendt af sundhedsprofessionelle, og deres anvendelse bliver mere og mere populær. Faktisk behøver du ikke at være en fremragende musiker for at kunne få din krystalskål til at synge og blot nyde dens akustiske egenskaber. Men den syngende skål er stadig et tilbehør, en katalysator. Det betyder, at alt afhænger af dig, af din evne til at meditere, til at tage et skridt tilbage fra dine omgivelser og løfte dig selv åndeligt. Som enhver anden aktivitet kræver meditation og brugen af sangskåle tid og erfaring, giv ikke op for hurtigt, det er din udholdenhed, der vil gøre hele forskellen!

En tanke om “Komplet guide til Krystalsyngeskåle

Skriv et svar