Mala-armbånd og -halskæder blomstrer i butikkerne og på internettet. De er blevet et modeobjekt, og vi ser dem nu rundt om halsen og håndleddet på mange mennesker.
Men er alle disse perlehalskæder virkelig Malas?
Hvordan kan du genkende en ægte Mala halskæde?
Hvilke perler skal bruges på et Mala-armbånd?
Der dukker en række spørgsmål op, og det er ikke altid let at finde passende svar… Indtil nu!
I denne artikel vil vi forsøge at forklare alt, hvad der er værd at vide om disse buddhistisk inspirerede armbånd og halskæder, som er blevet meditations-, velvære- og modeartikler i det 21. århundrede.
Hvad er en Mala?
Oprindeligt er en Mala en slags rosenkrans, det vil sige en række perler på en lukket snor, som bruges til at fremsige en række bønner.
Malaen består af 108 identiske bevægelige perler og en fast perle ved knuden. Sidstnævnte, der er kendt som stupa, sumeru, bindu, guru perle, moderperle eller hovedmarmor, er forskellig, både i farve, størrelse og valgt materiale. Dens rolle er at markere både begyndelsen og slutningen, så vi kan tælle til 108.
Mala halskæde
Normalt består den af 109 perler (108 + 1 guru-perle), men nogle modeller har tilføjet 3 tælleperler. Disse er forskellige fra andre perler og er altid placeret efter den 27., 54. og 81. perle. En cyklus på 108 kan opdeles i fire partier på 27, hvilket i høj grad reducerer risikoen for fejl, deraf navnet tælleperle.
Mala-halskæder i denne kategori har derfor i alt 112 perler:
- 108 normale perler
- 1 guru perle
- 3 tælleperler
Mala armbånd
Oprindeligt er Mala-armbåndet faktisk en halskæde med 108 perler, der er viklet rundt om håndleddet flere gange. Det var dog ret langt og derfor ikke særlig praktisk…. Med tiden kom der kortere Malas frem – fra 54 til 27 perler – som man mener blev båret på armen.
Antallet af perler blev igen reduceret, og i dag ser vi ofte Mala-armbånd med kun 9 eller 18 perler, idet det vigtige er, at det er et multiplum af 9.
Japamala’s historie
Der er ingen klare henvisninger til Malaens skabelse, men gamle tekster bekræfter, at den stammer fra Indien og spredte sig til Kina gennem buddhismen.
Mala’s oprindelse
De første tydelige henvisninger til Mala som en bøns ledsager stammer fra det 4. århundrede. Det er nævnt i en hellig tekst, hvor Buddha afslører, hvordan man fremstiller og bruger det, men også på en skulptur fra samme periode, hvor Mala-halskæden holdes i hånden og ikke om halsen.
Ikke desto mindre er der en række ældre henvisninger til disse perlehalskæder, hvilket får os til at tro, at Malaen er mere end 3000 år gammel, men disse er undertiden kritiseret af nogle historikere.
Uanset hvad det er, er der ingen tvivl om, at udtrykket “Mala” kommer fra sanskritordet, der betyder “meditationsguirlande”, og det blev brugt til meditativ bøn kaldet “Japa”. Det er herfra, at navnet “Japamala” kommer, som meget ofte bruges til at beskrive disse halskæder.
Mala’ens udvikling
Mala halskæden blev oprindeligt brugt af hinduistiske og buddhistiske munke under bøn, men er hurtigt blevet et meditationsværktøj, idet gentagelsen af et mantra er ideel til at rense sindet og komme ind i en tilstand af intens bevidsthed.
I modsætning til hvad vi måske tror, er Mala’en som en modeartikel ikke et nyt fænomen. Fra det 13. århundrede blev halskæder et middel til at vise social status, og det var almindeligt, at Malas blev fremstillet i rige og varierede materialer.
Det var faktisk omkring denne periode, at der dukkede sjældne malas af træ op, samt malas lavet af ædelsten, hvorimod de tidligere ofte var lavet af frø eller ben.
Det er sandsynligt, at brugen af Malaen som et energibærende objekt, der bruges til at afværge onde ånder og helbrede forskellige lidelser, opstod i Kina omkring det 17. århundrede.
Betydningen af Mala halskæden
De 108 Mala-perler er ikke en ren tilfældighed. Dette tal har faktisk en stærk symbolik i buddhismen såvel som i hinduismen:
- De 108 lidelser (kleshas) i buddhismen.
- De 108 følelser (36 knyttet til fortiden, 36 til nutiden og 36 til fremtiden) i buddhistisk tro.
- De 108 prøver, som Buddha stod over for.
- De 108 synder og 108 dyder, igen i henhold til buddhismen.
- De 108 hellige tekster (Upanishads) i hinduismen.
- De 108 navne på visse hinduistiske guddomme.
- De 108 energilinjer, der udgør hjertechakraet.
- De 108 yogastillinger
- De 108 Tai Chi bevægelser
Listen kunne fortsættes, hvis vi ser på tallene 1, 0 og 8 hver for sig (meget symbolske i hinduismen), eller tallene 9, 27 og 54.
Desuden har guru-perlen, den 109. perle, også en dyb betydning. Den repræsenterer den mester, der videregiver sin viden til en discipel, som igen vender tilbage til sin mester, når deres indvielsesrejse er afsluttet.
På samme måde er kvasten, eller pompon, placeret efter hovedmarmoren, hvor snoren mødes og slutter, og er en repræsentation af foreningen mellem den, der holder Malaen, og den guddommelige verden.
Endelig er hver perle bundet separat på Malaen, hvilket styrker halskæden og også fordeler kuglerne perfekt, således at de kan bruges effektivt under Japa. Dette er en af de mange forskelle mellem en Mala og en simpel “perlehalskæde”.
Mala bruger
Der er så mange måder at bruge en Mala på, da der er folk, der ejer en halskæde eller et armbånd…
Der er ingen “rigtig” eller “forkert” måde at bære et Mala-armbånd eller en halskæde på. Det står enhver frit for at nyde dem, som de ønsker det, i overensstemmelse med deres behov, tro og mål.
De følgende eksempler er ikke opskrifter, der skal følges til punkt og prikke, men nogle eksempler, som du kan lade dig inspirere af.
Mala og religion
Mantraer skal gentages flere hundrede gange, og det er let at tabe tallet hurtigt. De 108 perler tjener som en tæller: start blot fra guru-perlen og flyt en perle mellem fingrene ved hver gentagelse. Når vi når til hovedperlen, kan vi være sikre på, at mantraet er blevet gentaget 100 gange!
Det indlysende spørgsmål er dette: hvorfor 108 perler, hvis mantraet “kun” skal gentages 100 gange?
Svaret er enkelt. De 8 ekstra perler er en sikkerhedsforanstaltning for at tage højde for en eventuel fejl i håndteringen eller en forkert fremsagt bøn. Når vi er færdige med en Mala, kan vi være sikre på, at mindst de 100 nødvendige mantraer er blevet reciteret, måske lidt mere, men aldrig mindre.
Mala og meditation
Det repetitive aspekt ved at recitere mantraer ved hjælp af en mala er ideelt til at komme ind i en meditativ tilstand. I dag er der igen mange munke, der bruger dem til at hjælpe dem med at rense deres sind og fokusere al deres opmærksomhed på perlerne, der passerer gennem deres fingre.
Nogle yoga- eller tai chi-entusiaster bruger det også som et fast punkt, som blikket vender tilbage til for at omorientere sig og fokusere igen.
Mala og stenbehandling
Selv om Mala-armbåndet nu er en klassiker inden for stenterapi, er forbindelsen ofte mindre direkte, end det ser ud til. Det er først og fremmest stenenes kraft, der er i spil, og Malaen er blot en støtte for perler af forskellige materialer.
Mala halskæden kan naturligvis kombineres perfekt med lithoterapi, men det er også en anvendelse, hvor vi finder mange “perlehalskæder”, der ikke er rigtige Malas: antal forkerte perler, forskellige perler mellem dem, kugler, der ikke er knyttet separat…
Mala og mode
Hvis mode fulgte regler, ville vi vide det! Her er der ingen skikke eller kostumer, det vigtigste er at føle sig godt tilpas og bære sin halskæde eller sit armbånd med stolthed.
Men lidt ligesom det foregående punkt er dette en branche, hvor vi kan finde en række forfalskninger, med andre perler eller i forkerte mængder, dårligt knyttede, uden kvast…
På den anden side er det også her, at vi finder de mest interessante nyskabelser. En af dem er multiplikationen af tælleperler. Disse ligger godt placeret efter 27, 54 og 81 standardkugler, men de kan have en anden form og et andet design. Det kan ret ofte ske, at der er 3 eller 5 i stedet for én, hvilket markerer en større adskillelse og mere æstetisk, uden at man mister målet af syne, som er at adskille perlerne i grupper af 27.
Valg af din Mala halskæde
Når du skal vælge din Mala halskæde, er der 3 punkter, du skal være opmærksom på. For resten er det et spørgsmål om personlig smag, både med hensyn til materialer og æstetik.
Antallet af perler
En Mala halskæde skal have 108 identiske perler og en guru perle af forskellig farve og størrelse. Du kan også have 3 tælleperler, som er placeret efter den 27., 54. og 81. normale perle. Disse tælleperler kan være flere, især når det drejer sig om mode, men skal udgøre ét sæt.
Mala-armbånd er ofte kortere, men skal også overholde visse regler, når det gælder antallet af standardperler. Dette kan være fra 54, 27, 18 eller 9. Desuden kan armbåndet have en guru perle, men dette er ikke obligatorisk. Til gengæld er det sjældent, at man finder tælleperler.
Stilen af perler
Hvis der ikke er nogen regler for materialer, farver, størrelse eller form, er det vigtigt, at i det mindste alle standardperler er identiske. Dette er ofte noget, der ofres til fordel for æstetik, men konceptet med malakæden er at have 108 identiske perler, som man kan føre over med fingrene gentagne gange og uden at blive distraheret.
Hvis hver perle er forskellig at røre ved, enten på grund af størrelse eller materiale, kan den miste vores interesse.
Perlesnor
Vi kan ikke sige det nok, men på en rigtig Mantra er hver perle bundet separat på snoren. De forbliver spredte og kan bruges meget lettere under meditationssessioner.
En anden fordel er, at hvis din halskæde går i stykker, vil du ikke miste alle perlerne, og de vil ikke falde højt overalt og spredes ud over hele gulvet i din stue…
Vedligeholdelse af dit Mala-armbånd
Dette er et spørgsmål, der kommer ofte op: hvordan passer jeg på min Mala halskæde?
Svaret er generelt skuffende… der findes ingen mirakelopskrift… Det er klart, at det er bedre at undgå at udsætte den for ekstreme temperaturer (varme eller kulde), eller udsætte den for voldsomme eller gentagne stød, men bortset fra det er der ikke noget særligt, der skal gøres.
En Mala er ikke udødelig, og en dag vil den gå i stykker. Det er dog på ingen måde dårlige nyheder: troen siger, at en Mala vil gå i stykker, når den har fuldført sit arbejde, og dens ejer har passeret et livsstadium.
Den eneste undtagelse er Malas, der anvendes i forbindelse med lithoterapi, hvis sten nogle gange skal genoplades med energi. Ifølge praksis skal de så efterlades i solen, i vand eller et andet egnet sted.
Det sidste ord
Mala halskæden og dens lillebror, Mala armbåndet, er usædvanlige genstande. De er fulde af historie og symbolik, men de er også modetilbehør eller redskaber til meditation og pleje.
Det smukke ved Mala er, at den ikke er bundet til nogen streng form, hvilket gør det muligt for alle at nyde den efter eget ønske. En orientalsk spiritualitetsentusiast eller et modeoffer, alle har en god grund til at bære en Mala halskæde!
Nu hvor du har lært at genkende en forfalskning, og hvor du har forstået, at det ikke nytter at lytte til dem, der foregiver at kende den eneste rigtige måde at bruge en Mala på, er det eneste, du skal gøre, at nyde dig selv.
Uanset om du køber en eller laver den selv, er det først og fremmest meningen, at Mala-halskæden skal hjælpe dig med at få det bedre.