Hvordan lærer man at spille på handpan ?

Mange mennesker falder i handpans tryllebund, men tøver med at anskaffe sig et af en meget specifik grund: de er bange for ikke at kunne spille på dette musikinstrument!

Det er en gyldig grund, da vi er vant til konventionelle instrumenter, som kræver musikteoriundervisning og mange års øvelse for at kunne begynde at producere melodiske toner… Men det er slet ikke tilfældet med handpan.

Lad os være helt ærlige – for at spille dette instrument som en professionel er det ingen hemmelighed, at du skal øve dig meget. Men i modsætning til de fleste andre musikinstrumenter er det meget nemt at begynde at spille uden nogen musikalsk viden. 

Here we will explain how. 

Begynder med handpan

mysingingbowl - 10 Notes Handpan – Purple Space – D Minor (1)

Din nye handpan er lige ankommet, den står stolt midt i din stue, og du vil gerne prøve den, men du ved ikke, hvor du skal starte?

Placer din handpan på et bord, find et behageligt sted at sidde foran den, og opdag dit instrument:

  • I midten har du en hævet (apex) eller hul (inpex) cirkel, som svarer til en tone kaldet ” ding “.
  • Omkring denne har du 8 (nogle gange 7) harmoniske toner.
  • Og det er det hele!

Nu til den vigtigste fase i læringsprocessen: opdagelsen af den personlige glæde. Glem aldrig, at dit mål er at føle dig godt tilpas, mens du spiller på handpan, og ikke at du skal optræde foran tusindvis af fans, der er imponerede over dit talent. 

Nyd at spille noder, prøv at spille med forskellige fingre, forskellige kombinationer, forskellige rytmer… Der er ingen regler, og der er ingen publikum, der dømmer dig.

Opdagelsen af dette instrument bliver ofte forhastet af dem, der ønsker at gå for hurtigt frem. Generelt er det de samme mennesker, der efter få uger gemmer deres handpan i skabet for evigt under påskud af, at “det er faktisk ikke så godt, som folk siger”. 

Begå ikke den samme fejl, og tag dig god tid til at lære, hvordan du kan have det sjovt med handpan. Igen, det er umuligt at “spille dårligt”. Alle de toner, du spiller, er præcise, så du vil ikke kunne gå galt. 

Så du har det sjovt – kan du spille noder med alle dine fingre? Er du klar til at spille flere melodiske melodier? Så er det nu tid til at gå videre til næste trin.

Forbedre og beherske grundlæggende rytmer

Herfra kan du begynde at spille forskellige rytmer og melodier. Det er nu, du får den fornødne smidighed til at spille de toner, du vælger, men også den nødvendige koordination til at holde en rytme.

Det er svært, ja umuligt at fortsætte med at lære på egen hånd, og du bør følge en lærers råd. Du har tre muligheder for at gøre det:

  • Tilmeld dig privatundervisning, uanset om det er hos en kvalificeret lærer (den anbefalede metode) eller hos en ven, der “kan sit kram” (de kan hjælpe en nybegynder).
  • Følg en gratis onlinevejledning.
  • Tag et betalt onlinekursus.

Hvilken er den bedste løsning? Det er helt op til dig, dine mål, dit niveau og dit budget. 

Det er bedre at starte med en gratis vejledning, som giver dig mulighed for at danne dig et indtryk af de forskellige toner og rytmer, uden at du behøver at tage penge i lommen. Når du føler dig sikker på det grundlæggende, kan det være en fordel at ringe til en professionel.

Privatundervisning giver den enorme fordel, at du har en person ved din side, som kan give dig personlige råd og hjælpe dig med at opdage eventuelle fejl eller dårlige vaner. 

Den store fordel ved et onlinekursus er muligheden for at gentage den samme lektion så mange gange som du vil, på et hvilket som helst tidspunkt, dag eller nat, alt efter din tidsplan. 

I denne fase er det vigtigt med konsistens. Du bør lege, prøve, lære og gemme oplysninger, indtil det bliver en naturlig ting. På den måde får du de nødvendige grundlæggende færdigheder, der er nødvendige for at kunne komme videre. 

BEMÆRK : Vær opmærksom på, at de lektioner og øvelser, der interesserer dig, er rettet mod begyndere og ikke (endnu) mod øvede!

Videreudvikling af handpan

Hvis du har fulgt de to første trin, har du lært at have det sjovt at spille på handpan, men også at forstå de grundlæggende regler for at spille den. Det virker måske ikke som meget, men alle dem, der rent faktisk praktiserer dette instrument, vil fortælle dig, hvor vigtige de to første trin er, hvis du ønsker at komme videre. 

Nu kan du kaste dig ud i klasser og tutorials på mellemniveau for at lære mere avancerede rytmer, regler for melodikomposition, spilleteknikker, mulige effekter… alle de små nuancer, der gør en god håndfløjtespiller til en god handpan-spiller.

I denne fase vil du kunne forfine din stil. Nogle øvelser vil måske virke enkle for dig, mens andre vil virke mere vanskelige. Visse lyde og melodier vil lyde fantastisk for dig, mens andre vil lyde undervældende. Det er vigtigt at genkende dem, mestre dem og begynde at personliggøre din musik.

På dette niveau kan du allerede prale af, at du er en handpan-spiller, der kan spille en række melodier og improvisere nye melodier. Du vil være ret dygtig til at spille på dette instrument for at kunne hjælpe en nybegynder i gang, og da du er passioneret, kan du desuden forsøge at overbevise dine venner om, at de også skal begynde at spille handpan! 

At blive en god handpan-spiller

Til dette sidste trin er der ingen magisk formel! Du er nødt til at spille, og spille, og spille og spille lidt mere. Og selvfølgelig skal du være talentfuld! 

Der findes nogle kurser, som hjælper med at dekonstruere verdens bedste bevægelser og lære deres teknik. Ved at gentage igen og igen vil du helt sikkert være i stand til at kopiere dem, men glem ikke, at for at blive en del af den lukkede kreds af store handpan-spillere, skal du være i stand til at tilføje dit eget personlige præg, som du udviklede i det foregående trin. 

KONKLUSION

Overse ikke instrumentets opdagelsesfase. Det er det, der gør forskellen mellem dem, der spiller håndfløjte, og dem, der siger, at de spiller handpan. 

Den anden fase, hvor du lærer de grundlæggende bevægelser, kan nogle gange være frustrerende. Lad dig ikke nedslå – dette er det nødvendige fundament, der kræves for at skabe din kunst! 

Fra det tredje trin er alting klart i dit sind. Du gør hurtigt fremskridt og føler mere og mere, at “jeg ved virkelig, hvordan man spiller handpan”.

Det sidste skridt… Lad os være ærlige: Det er de færreste, der når så langt og bliver gode musikere. Men det er en sand fornøjelse at forsøge at gå i de store musikeres fodspor, og når vi er i stand til at følge dem, er tilfredsstillelsen enorm! 

Skriv et svar