Hvordan vedligeholder man en handpan korrekt?

Nu hvor du (endelig) er den lykkelige ejer af en fantastisk handpan, er der et spørgsmål, der melder sig: Hvad skal jeg gøre for at holde den i god stand? 

Den gode nyhed er, at vedligeholdelse af en handpan ikke er særlig vanskelig. Lad os ikke glemme, at det er en metalgenstand, der er lavet til at holde, og ikke bare en moderigtig gadget, der skal udskiftes hvert halve år. 

Når det er sagt, betyder nem vedligeholdelse ikke, at du ikke har noget at lave… Så lad os komme i gang! Vi fortæller dig alt, hvad du skal vide, så din handpan holder hele livet!

Rengøring af din handpan

Det er vedligeholdelse af handpaner 101. Det virker måske indlysende, men hvor mange håndvaske er ikke hurtigt blevet ødelagt, fordi de aldrig er blevet rengjort? 

Desværre er der for mange… 

Tør håndpanden regelmæssigt af

Det skal du gøre hver gang, du spiller på dit instrument. Det er rigtigt, hver gang. Hvis du glemmer det én gang, er det ikke værd at stå op midt om natten for at rengøre det, men det er vigtigt at få det til at blive en god vane. Det tager kun to minutter og forlænger din handpan’s levetid på ubestemt tid.

Det er bedst at bruge en tør mikrofiberklud til at gøre dette. Men du kan også gøre det med en simpel (ren!) bomulds-t-shirt, hvis du ikke har noget bedre ved hånden.

Målet er at fjerne alle spor af fedt og saltmineraler, der er efterladt på instrumentet fra vores fingre. Selv om vi vasker vores hænder tyve gange om dagen, udskiller vores hud hele tiden talg (ellers ville vi have tør hud som gammelt pergament), og dette overføres til handpanen. 

Da vi ved, at der også er andre faktorer såsom støv, fugtighed, sandkorn, pollen osv., som kan overføres til overfladen, finder vi hurtigt en blanding – usynlig for det blotte øje – som hurtigt kan angribe instrumentets belægning.

Hvis du kun gør én ting for at vedligeholde din handpan, skal det være dette: rengør den, hver gang du spiller på den! 

Læs også : Hvordan lærer man at spille på handpan ?

Tør håndpanden af med alkohol

En proces, der bør udføres ca. hver anden eller tredje måned, alt efter hvordan du bruger dit instrument. Formålet er at fjerne ALLE spor, der stadig kan være til stede efter de mange tørre kludrengøringer, der foretages efter hver brug …

Purister vil fortælle dig, at rengøring med alkohol bør ske hver uge, og det er sikkert, at hvis du kan, er det bedre at gøre det. Men hvis du har et instrument af god kvalitet, og du passer på det, burde der ikke være noget problem i at gøre det sjældnere. 

Er du derimod sikker på, at du bruger en ren, tør (og ny?) mikrofiberklud med det alkoholiske desinfektionsmiddel? Giv dig god tid til at gnide ydersiden, kanterne og også indersiden. Det er bedre at gentage denne proces sjældnere, men at gøre det godt, end at dumme sig hver uge. Det er sjældent, at de første rustpletter opstår i midten, hvor man altid gnider godt… Det er de glemte hjørner, som man hurtigt overser, der giver de største problemer.

BEMÆRK : Hvis du lige har olieret din handpan, vil alkohol fjerne en stor del af olien… Det kan være en god idé at udføre alle vedligeholdelsesforanstaltninger på samme tid, men i så fald bør du overveje at rense dit instrument med alkohol, før du olierer det.

Forebygger, at der opstår rust

Uheldige tab og uvidende venner, der spørger, hvad de kan få ud af en handpan ved hjælp af en hammer – rust er dit instruments fjende nummer et. For at beskytte det er der to meget enkle principper, der skal følges. 

Opbevar dit instrument korrekt

Der findes covers til at beskytte dit instrument under transport, men vigtigst af alt til opbevaring derhjemme. Handpan skal opbevares udendørs i et tørt rum (undgå badeværelse eller køkken). 

Hvis du bor i nærheden af havet, skal du tage dobbelt så mange forholdsregler som muligt: fugtig luft er uren og er ikke dit instruments ven. 

Beskyt din handpan

Det er godt at påføre en beskyttende olie regelmæssigt på dit instrument for at give ekstra beskyttelse mod elementerne. Hyppigheden af denne behandling afhænger i høj grad af, hvor du bor. I Atacama-ørkenen, hvor luftfugtigheden er tæt på nul, kan du gøre det en gang om året, mens du på Færøerne, hvor regn blandes med havets fugtighed, skal udføre vedligeholdelsesopgaverne ca. hver måned. 

Fjern rust fra handpanen

På trods af alle de anstrengelser, du har gjort dig, har dit instrument besluttet sig for at gå imod dig og er begyndt at ruste!

Den gode nyhed er, at rust er et rent æstetisk problem, som ikke har nogen indvirkning på lyden. Medmindre den breder sig over hele instrumentet, som begynder at falde fra hinanden, men hvis det er tilfældet, så holder du et levn i dine hænder, ikke en handpan!

Den anden gode nyhed er, at det er muligt at fjerne en rustplet. På den anden side er det sandsynligt, at denne proces vil påvirke instrumentets ydre udseende. Igen, lyden forbliver den samme, men æstetikken er ikke nødvendigvis den mest behagelige. 

Små rustpletter

Hvis der kun er nogle få små rustpletter på din handpande, er den mest enkle løsning at tage den grønne side af en svamp (den skrubbende side) og gnide forsigtigt for at fjerne rusten uden at ødelægge hele overfladen.

Hvis rusten har spredt sig

Så du har ladet din handpan ligge ved havet i et par måneder, og rustpletterne er blevet større… Det er stadig muligt at fjerne dem med en svamp, men du risikerer at beskadige instrumentets overflade. Derfor bør du bruge en kommerciel rustbeskyttende klud, som fungerer fantastisk godt, men som kan reagere med overfladebehandlingen, hvilket vil resultere i, at du efterlader et andet farvemærke. Så vær forsigtig!

BEMÆRK : Undgå “eksotiske” løsninger og din bedstemors opskrifter. Det er absolut ubrugeligt at gnide dit instrument med en kartoffel eller et løg, og det samme gælder citronsyre eller saltsyre… Det er potentielt farlige produkter.

Hvad der ikke skader din handpan

Her har vi besluttet at afkræfte nogle falske rygter, som vi har fundet på nogle hjemmesider:

  • En handpan er ikke bange for at blive efterladt i solen. Nej, dit instrument vil ikke blive skævt, hvis det står i solen. Hvis dette er tilfældet, er det fordi du er blevet snydt og har købt et instrument af plastik! Selv om det er 50 grader, vil det ikke smelte i solen. 
  • På samme måde er din handpan ikke særlig generet af temperaturudsving, i det mindste ikke af dem, der forekommer ved normal brug. Hvis du bor i Sibirien, hvor der er -40° C, og du plejer at smide dit instrument i ovnen, inden du spiller på det i snestorm, er det muligt, at lyden på længere sigt kan blive dårligere. 

Spøg til side, men husk at din handpan er lavet af metal, og at den er perfekt stabil i temperaturer fra -30°c til 50°c !

Spørg altid producenten

Et meget vigtigt punkt. De givne anvisninger er generelle og gælder for alle modeller, men hver enkelt produktfabrikant anvender forskellige materialer og behandlinger. Dette kan have indflydelse på den nødvendige vedligeholdelseshyppighed og på arten af de produkter, der skal anvendes. 

Typisk kræver en handpan i rustfrit stål mindre vedligeholdelse, fordi den ruster meget mindre. På den anden side bør en porøs stålhåndpande ikke olieres for ofte eller kraftigt, da der er risiko for, at metallet bliver gennemblødt (hvilket vil have en negativ indvirkning på lyden). 

Når det gælder olie, anbefaler hver producent faktisk en meget specifik type olie. Du skal vide, at dette ikke (kun) er for at du køber hos dem, men fordi hver olie har en anden sammensætning, der passer mere eller mindre godt til metallet og den anvendte behandling. 

Hvis du bruger en anden formel, fordi “alle olier er alligevel ens” eller “en ven brugte denne olie, og han fortalte mig, at den virker rigtig godt på hans handpan”, kan det få katastrofale konsekvenser for dit instruments levetid… Sig ikke, at vi ikke advarede dig! 

Det sidste ord

I sidste ende er det ikke noget kompliceret arbejde at passe på din handpan, og det tager ikke meget tid. Det kræver bare opmærksomhed og at du tager dig et par minutter fra tid til anden, så dine børnebørn kan spille på dit instrument i mange år fremover.

Skriv et svar