Hvordan kan handpan bruges til meditation og afslapning?

Handpan, som var et helt ukendt musikinstrument i begyndelsen af det 21. århundrede, bruges i dag af professionelle musikere, amatørkunstnere og udøvere af afslapnings- og meditationsmetoder.

Det er dette sidste element, som vi vil se på i dag, ved at give dig et par ideer til at meditere og hjælpe dig med at slappe af, mens du spiller på handpan. 

En lille bemærkning om handpan

mysingingbowl - Golden handpan – 17 notes Hang drum (1)

Det ukonventionelle aspekt af handpan, dens mystiske lyde og dens brug i praksis som meditation får mange mennesker til at opfatte handpanen som et orientalsk instrument med gammel oprindelse. Det er klart, at en række “professionelle” sælgere gør alt for at fremhæve denne idé, men den er helt forkert! 

Handpan har sin oprindelse i… Schweiz. Og er et instrument, der stammer fra… 2000’erne.

Hvis en specialist garanterer dig, at dette er et ældgammelt instrument, som Shaolin-munkene har brugt i tusindvis af år, skal du vide, at de enten bevidst lyver for dig, eller også aner de ikke, hvad de taler om. 

Hang, der er oprindelsen til alle handpans, blev skabt i 2000 af Félix Rohner og Sabrina Schärer, to slagtøjsinstrumentmagere, som ønskede at skabe et nyt metallisk slagtøjsinstrument, der kunne spilles direkte med hænderne. 

De er faktisk inspireret af gamle orientalske instrumenter som gong og ghatam, men også af langt mindre eksotiske instrumenter som klokker (ja, dem, der hænger om halsen på køer i bjergene) og musiksave. 

Det er interessant at bemærke, at Hang’s succes ikke faldt i den smag, som dens skabere havde, som ønskede, at det skulle forblive et instrument for insidere. Efter at have krævet en følgeskrivelse fra alle potentielle købere, stoppede de simpelthen produktionen i 2014. I dag er det umuligt at købe en ny Hang, men en række producenter tilbyder handpans af høj kvalitet.

Fordelene ved musik i meditation

Der er ikke noget særligt nyt her: musik hjælper os med at slappe af, tage os væk, fokusere på dig selv og meditere. 

Det har været en velkendt “hemmelighed” i tusindvis af år. Religiøse ceremonier har næsten altid været ledsaget af musik, uanset om det er en kristen messe, en irokesisk regndans, et maasaieritual eller en hinduistisk festival.

Søgningen efter afslappende musik er noget medfødt i mennesket. Vuggeviser hjælper de små børn med at sove, mens deres forældre nyder lyden af bølger, lyden af en brise, der blæser gennem træerne, eller fuglesang… 

Musik hjælper hjernen med at overdøve ydre påvirkninger og giver os mulighed for at komme i en sindstilstand, der fremmer afslapning og meditation. Selvfølgelig vil ikke al musik have samme virkning på de samme mennesker (nogle mennesker vil ikke tænke på at lytte til Heavy Metal for at slappe af), men det er bevist, at nogle lyde er mere gavnlige end andre.

Og handpan er et af de mest velegnede instrumenter til musik- og lydterapi… 

Hvorfor handpans vibrationer hjælper os til at slappe af

Vores mål er ikke at komme ind på de videnskabelige detaljer, der “bryder” hele musikkens magi, men nogle detaljer er nødvendige, så du virkelig kan forstå, hvorfor handpan er et ideelt musikinstrument til meditation. 

Hvad er det for en lyd?

Lyden er en simpel luftvibration, der produceres af et instrument, og som når dine ører. Forestil dig en bølge, der breder sig over en sø, og du har en god idé om, hvordan en lyd, der kommer mod dig, er.

Hvorfor er der forskellige lyde?

Fordi de ikke alle har den samme frekvens eller det samme område. For at vende tilbage til billedet af bølgerne, der passerer over søen: Der kan være små bølger, der ligger tæt på hinanden, store bølger, der ligger langt fra hinanden, og en hel række bølger, der findes midt imellem.

Alle disse bølger har forskellige virkninger på kysten, og det samme gælder for vibrationer i luften: de giver en anden lyd, når de rammer vores ører. 

Har alle lyde den samme virkning?

Selvfølgelig ikke! Nogle er mere behagelige, mens andre er irriterende. Nogle er uhørlige for det menneskelige øre (tænk på ultralyd, som hunde reagerer på, mens vi ikke kan høre noget), men det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke har nogen virkning. 

Det er f.eks. tilfældet med infralyd, en “bas”, der er så svag, at vi ikke opfatter den, og som kan skabe en tilstand af ubehag, uden at vi ved hvorfor. Mysteriet om mange “hjemsøgte” huse er blevet afkræftet af en forkert monteret ventilator eller en anden kilde til infralyd. 

Læs også : Hvordan vedligeholder man en handpan korrekt?

Fordelene ved handpans vibrationer

I modsætning til den aircondition, der er ansvarlig for spøgelsers udseende, er handpans musikalske frekvenser utroligt gavnlige for mennesker. 

Historien fortæller os ikke, om det lykkedes Hang’s skabere at gøre dette takket være videnskabelig forskning, med hjælp fra besøgende fra det ydre rum eller blot ved et tilfælde, men handpan er et af disse sjældne verdensinstrumenter, der har et ideelt frekvensforhold. 

Hver tone i handpan består af tre frekvenser: en grundtone, en harmonisk oktav, hvis frekvens er præcis halvdelen af grundtonen, og en kvint, hvis frekvens er præcis en tredjedel af grundtonen! 

Det er alt sammen godt og vel, men hvordan hjælper handpan-toner mig med at slappe af?

Der er stadig ingen videnskabelig forklaring på, at visse frekvenser skaber negative fornemmelser (frygt, ubehag osv…), mens andre frekvenser giver en følelse af velvære og ro. 

På den anden side, hvis vi ikke ved, hvordan de fungerer, ved vi udmærket, hvad disse frekvenser er! Og som vi netop har set, er de frekvenser, der udsendes af en håndpande, netop de frekvenser, der giver positive fornemmelser.

Fordelen er, at det ikke er nødvendigt at kunne spille godt på handpan for at få glæde af det. Hver tone i sig selv er gavnlig, og der er ikke behov for at komponere en harmonisk melodi, så musikken kan hjælpe os med at slappe af. 

Det er det smukke ved handpan (og forklarer sandsynligvis dens succes): dens enkelhed.  

Mens en violin kræver en virtuos for at kunne frembringe behagelige lyde, er hver eneste tone på en handpan gavnlig for ånden. Og det er en videnskabelig kendsgerning!

Meditere mens du lytter til handpan lyde

Der er ikke noget bedre eller mere enkelt end at lytte til en person, der spiller handpan, for at opnå en avanceret tilstand af afslapning, som er ideel til meditation. De harmoniske lyde giver os mulighed for hurtigt at finde en uanede indre ro, og alle hverdagens bekymringer forsvinder som ved et trylleslag, i det mindste for et øjeblik.

Det ideelle er selvfølgelig at kunne nyde en live-koncert, og der er en række centre, der tilbyder meditationssessioner, hvor en person spiller på handpan. Men det er også muligt at gøre det i fuld ro derhjemme ved at lytte til en video eller en cd for dem, der stadig gør det.

At spille på handpan : den bedste måde at slappe af på

At meditere, det vil sige at rense sit sind, er ikke den mest enkle måde at spille handpan på for nybegyndere. Selv om det er ekstremt let at bruge og meget intuitivt, kræver dette instrument alligevel en vis opmærksomhed.

De, der har øvet sig i årevis, har automatiske reflekser, som gør det muligt for dem at spille de rigtige toner “uden at tænke over det”, men en nybegynder skal koncentrere sig og er derfor ikke i stand til at “ikke tænke over det”. 

Det betyder dog ikke, at du skal have spillet handpan i årevis for at kunne høste fordelene! 

Det faktum, at du skal koncentrere dig for at spille det, betyder, at dit sind ikke er fokuseret på en bestemt opgave, og at du ikke kan lade det vandre. Derfor undgår vi at overbelaste det med ubrugelige, trættende og stressende tanker, og efterhånden mærker vi, at hele kroppen slapper af.

Dette princip, der anvendes ved andre afslapningsmetoder (som f.eks. farvelægning), får sin virkning mangedoblet af de gavnlige handpanlyde. Det er derfor, at alle, der begynder at bruge handpan, straks bliver overbevist af dette letanvendelige instrument og af de næsten øjeblikkelige positive virkninger.

Konklusion

Den “moderne” side af handpanen afskrækker nogle, som mener, at kun forfædres instrumenter kan bruges til at hjælpe med meditation og afslapning. Virkeligheden er meget anderledes, og fakta beviser, at de lyde, der produceres af en handpan, er utroligt gavnlige for vores krop og sind.

Uanset om det er når vi lytter til den eller når vi spiller den, føler vi os straks bedre tilpas, når en handpan begynder at give genlyd hos os, og det ville være en skam at fratage os selv den. Så lad os lægge vores fordomme til side og lade os lulle ind i disse vidunderlige toner.

Skriv et svar